Cu cine (nu mai) fac eu banking

Acum 2 luni am primit un cec de la Google pentru reclamele adsense afisate pe unul din forumurile mele. Am mers cu el la BRD, al carui client sunt de aproape 10 ani. Dupa ce m-au plimbat de la filiala la sediul central, am aflat ca nu pot sa-l incasez decat daca-mi deschid cont in valuta. Asta presupunea birocratie, timp pierdut si comisioane in plus, asa ca am decis sa merg si la alte banci.

Prima care mi-a iesit in cale a fost BCR. Angajata de la ghiseu, foarte amabila mi-a explicat ca nu e nevoie sa-mi deschid cont, cecul se poate incasa fara probleme. Mi-a spus ca exista un comision (in cazul cecului meu 4 dolari) si dureaza maxim 30 de zile. Am completat un formular cu datele personale obligatorii si la sfarsit mi-a atras atentia ca nu am trecut numarul meu de telefon. Avem nevoie de el, imi zice, pentru a va anunta cand va intra banii.  Parca traiam un vis, nu-mi venea sa cred ca toate astea se intampla in Romania si mai ales ca mi se intampla mie. Am plecat din BCR placut surprins si ma gandeam la diferenta dintre cele doua banci … uriasa.

Azi imi faceam curatenie prin portofel si gasesc hartia cu care trebuia sa ma prezint la banca sa-mi incasez cecul. Ma uit in calendar si constat ca trecusera 40 de zile de cand lasasem cecul la BCR. Primul impuls a fost sa merg la banca, banii trebuiau sa fie acolo de cel putin 10 zile. Apoi mi-am adus aminte ca le-am lasat numarul de mobil si daca ar fi intrat banii, m-ar fi sunat ei.

Neavand ce face m-am dus la banca. Normal ca banii erau ajunsi de mult dar ei nu m-au sunat. Atunci pentru ce au insistat sa le las numarul de mobil?

La casierie alta problema. Stiam ca din cei 101,32 dolari trebuia sa mi se retina comisionul bancii (4 dolari), asadar urma sa incasez 97,32. Asa ar fi fost normal, dar pentru ca traim in Romania, cei de la BCR au omis (au uitat) sa-mi spuna ca mai sunt niste comisioane… Ca sa nu ma mai lungesc, am incasat pana la urma fix 94 dolari.

N-as vrea sa ma inteleaga cineva gresit, nu plang pentru cativa dolari si nici nu ma revolt ca n-am fost sunat. Ma deranjeaza in schimb neprofesionalismul angajatilor, cum „uita” ei sa-ti spuna despre niste comisioane sau sa dea un telefon. Pana la urma banca ar trebui sa fie un partener, nu? Daca eu fac o tranzactie, are si banca de castigat, corect?

Pe de o parte avem BCR care a investit foarte multi bani in ultimul timp pentru a-si atrage clientii. Pe cealalta parte avem angajatii BCR care au memoria scurta si uita anumite lucruri, cum ar fi spre exemplu niste comisioane. Asadar banca face eforturi de a atrage clienti investind saci de bani in imagine si reclame, iar angajatii isi bat joc.

Pe o piata cum e Romania, care a devenit intre timp mica Elvetie in ceea ce priveste densitatea de banci pe km patrat, atragerea si mai ales mentinerea clientilor este cruciala.

Nu stiu cu cine faceti voi banking, in schimb stiu cu cine nu voi mai face eu banking.

10 comments to Cu cine (nu mai) fac eu banking

 • Eu ridic banii de la Google prin Western Union. Nu platesc niciun comision si ajung intr-o zi.

 • admin

  Stiam ca se pot trimite si prin Western Union, dar auzisem pe un forum ca ti se retine un comision de 20 dolari, asa este?

 • Dan

  Exact asa am patit si eu cu cei de la BCR: – au “uitat” sa-mi spuna ca sunt comisioane peste comisioane ! A fost prima si ultima data cand le=am calcat pragul. De atunci lucrez cu ING si nu am nici o problema, iar pt Western Union lucrez cu Banca Transilvania ca e mai aproape de mine sediul …

 • admin

  @Dan, cand iti trimite Google banii prin Western Union, incasezi cat e trecut pe cec sau iti opreste comision pentru expediere?

 • Incasezi cat e trecut pe cec, care de fapt nu e chiar un cec, dar similar.
  Si eu tot de la BT le ridic.

 • iHacks

  Cand primesti banii prin Western Union nu se plateste nici un comision si in plus poti ridica banii in acceasi zi.

 • Dan

  Incasezi exact cat este trecut pe chitanta de la Western Union … Eu nu mai incasez deoarece Google a considerat ca sunt riscant pentru ei, asa ca mi-au banat contul … Am prea mare trafic pe blog :) ) …

 • Prin WW se livreaza si nu se retine nimic cu conditia sa fie cont pe persoana fizica. Inteleg ca-l ai pe juridica si in cazul asta nu exista decat varianta cec. Cat despre comisioane, ori functionarii de la banci habar n-au pe le lume sunt, ori se fac. Asa cum am zis, la City Bank mi-au cerut 45 de euro, la BRD doar 3. Am bagat 5, mi-au luat deja 4,70 si banii inca nu i-am primit. Si a trecut o luna.

 • admin

  Mie mi-au spus ca banii ajung dupa 30 de zile. In final au ajuns, problema e ca trebuie sa mergi si sa intrebi, nu te va suna nimeni.

 • Vreau sa fac banking. BCR si BRD sa se abtina | Reclame TV

  [...] birocratia din bancile romanesti si despre angajatii acestor institutii am mai scris in articolul Cu cine nu mai fac eu banking. Sunt satul de neprofesionalismul angajatilor de la BCR care uita mereu sa-mi spuna despre diverse [...]

Leave a Reply