Dar cu limba romana ce-ati avut?

In timp ce jumatate din tara este sub zapada iar cealalta jumatate se pregateste pentru inundatii, pe copyrighterii de la Dedeman i-a lovit febra creatiei si fac versuri. Am mai scris despre asta in februarie dar atunci am crezut ca a fost doar asa, de Valentine’s Day. Ei bine nu, si ca sa n-o mai lungesc, Dedeman au schimbat iar panotajul stradal continuand astfel comunicarea in directia … dar ce mai conteaza directia cand esti poet.

Ieri mi-am luat aparatul si am iesit in oras sa fac cateva poze la noile panouri stradale. Din cele 4 pe care am reusit sa le fotografiez, una mi-a atras atentia in mod deosebit.

Din cate-mi aduc eu aminte punem apostrof atunci cand vrem sa inlocuim o litera sau cand ne este lene sa articulam un cuvant. De exemplu profesorul poate fi scris si sub forma profesoru`, romantismul poate fi scris si romantismu` si din punct de vedere ortografic ambele variante sunt corecte. Ce-i drept au trecut ceva ani de cand am terminat eu scoala dar cu toate acestea nu mi se pare corect sa se puna si apostrof si cratima in cuvantul Romantismu`-i din panoul de mai sus. Ce rol are apostroful?

As fi vrut sa scriu mai multe dar din pacate nu sunt critic literar. De altfel ce analiza as putea face si mai ales ce poti sa mai spui in fata unui asemenea vers:
Esti asa cuceritor ca-ti ofer un polizor

4 comments to Dar cu limba romana ce-ati avut?

 • :)) Astia o dau in sf-uri rau de tot, nu asa 😛

  Intr-adevar nu e corect cu apostrof cand apare liniuta de despartire, ea deja inlocuieste l-ul. Cat despre versuri, ma abtin…

 • Teo

  Cineva chiar si-a luat banii pentru alea? Ce ziceti de astea:

  Ce bine ar prinde-o slujba, pacat ca am doar o drujba.
  Daca imi dai un buchet, jur ca-ti pun gratis parchet.
  Daca esti analfabeta, iti vindem si o chiuveta.
  Aplauze!

 • slujba? mai degraba o drujba 🙂

 • Ardeleanca

  Romantismu`-i nu exista. Se scrie romantismu-i si din cate stiu eu nu se pune cratima dupa apostrof niciodata.
  Lasand ora de limba romana la o parte, ati vazut reclama dedeman in care voice overul spune ceva de genul „esti frumos ca un salvamar de aceea iti cumpar un coltar” ? Ma intreb ce urmeaza 🙂

Leave a Reply