De profesie consumatori

Consumam pentru a fi in pas cu moda, pentru ca avem nevoie sau pentru ca trebuie?

Identitatea noastra principala a devenit cea de consumatori pentru ca oamenii consuma astazi dublu fata de cat se consuma acum 50 de ani. Doua din cele mai eficiente strategii de marketing aplicate pentru a influenta consumul sunt uzura planificata si uzura morala.

Uzura planificata este un eufemism pentru proiectat pentru a se strica, asta insemnand ca bunurile sunt facute pentru uzura rapida astfel incat sa le aruncam cat mai repede si sa cumparam altele noi. Cateva exemple de astfel de produse si o sa enumar pe cele mai cunoscute: sacosele pentru cumparaturi, pungile din plastic, paharele de unica folosinta, dar este perfect valabil si in cazul DVD-urilor, aparate foto, computere, televizoare. Nu ati observat ca daca cumparam azi un computer, tehnologia se schimba atat de repede incat in doi ani el devine un impediment in comunicare? Aceeasi situatie o regasim si in cazul telefoanelor mobile.

Uzura morala ne convinge sa aruncam lucruri care sunt inca perfect folositoare. Cum se intampla asta, ei bine, prin modificarea aspectului, astfel incat daca ai cumparat ceva acum 2 ani, oricine isi va da seama ca acel produs nu mai este la moda (s-a uzat moral).

Moda este un alt exemplu de uzura morala. V-ati intrebat vreodata de ce tocurile pantofilor de dama se schimba de la un an la altul de la subtire la gros? Sau de ce varfurile pantofilor barbatesti isi schimba aspectul tot de la an la an, de la ascutit la rotunjit? Sa nu credeti ca este efectul unei dezbateri asupra formei ideale pentru sanatatea si confortul picioarelor noastre. In realitate, purtarea tocurilor ascutite sau a pantofilor cu varful rotunjit intr-un an in care la moda sunt tocurile groase si pantofii cu varf ascutit arata tuturor ca nu esti in tendinte, nu apreciezi moda sau pur si simplu nu-ti permiti anumite lucruri, ceea ce poate fi stanjenitor.

Comportamentul consumatorilor sub influenta reclamelor

Reclamele si media in general joaca un rol foarte important in acest domeniu. In urma unui studiu s-a constatat ca o persoana vede in medie cam 1000 reclame/zi, intr-o forma sau alta. Vedem mai multe reclame intr-un an decat vedeau intr-o viata oamenii in urma cu 50 de ani.

Asadar, de 1000 de ori/zi auzim ca parul nostru are matreata, nu avem pielea catifelata, hainele noastre nu mai sunt la moda, copiii nostri nu mananca cele mai bune cereale, detergentul nostru de rufe nu scoate toate petele, nu folosim pasta de dinti care trebuie, mancam prea gras sau prea sarat, consumam prea mult alcool, nu facem miscare, trebuie sa ne schimbam mobila de bucatarie sau canapeaua, aparatura electronica si electrocasnica, masina sau banca de la care am luat credit pentru toate de mai sus.

Singurul remediu este sa mergem la cumparaturi.

Stiti care sunt principalele activitati in putinul timp liber pe care-l avem? Ne uitam la televizor si mergem la cumparaturi. Am ajuns in situatia ridicola in care mergem la munca, poate unii dintre noi au doua job-uri, iar cand ajungem acasa suntem atat de obositi incat ne trantim pe noua noastra canapea si ne uitam la televizor.

Reclamele ne spun ca am ramas in urma cu tehnologia asa ca mergem la Mall sa cumparam ceva care sa ne faca sa ne simtim mai bine, apoi mergem la serviciu sa muncim pentru lucrurile pe care tocmai ni le-am cumparat, apoi ne intoarcem acasa si mai obositi, ne trantim pe canapea si ne uitam din nou la televizor, unde reclamele ne indeamna sa mergem din nou la cumparaturi. Fara sa vrem am intrat intr-o roata (munca- televizor-consum) din care nu mai putem iesi si pe care nici nu o putem opri.

7 comments to De profesie consumatori

  • Ai punctat foarte bine lucrurile în articol … nu prea mai am nimic de adăugat, în afară de faptul că totuși, dacă VREM, putem să ieșim din această roată. 🙂

  • Doru

    La fel cum a zis si Miscellaneous prea multe nu ar mai fi de zis.
    Vrem nu vrem, fie ca ne place sau nu, constientizam sau credem ca e ceva firesc, ne-am transformat in „consumatori programati” as spune eu.
    Un singur amenndament daca-mi permiti, care sunt formele acelea de publicitate la care suntem expusi zilnic? Oare chiar vedem 1000 de reclame intr-o zi?

    • Reclame Tv

      1000 de reclame/zi intr-o forma sau alta nu inseamna doar reclamele de la televizor.
      Gandeste-te ca dimineata in masina, in drum spre servici dai drumul la radio, acolo se difuzeaza reclame. Pe strada vezi la tot pasul panouri stradale, bannere publicitare, masini branduite, autobuze inscriptionate … La servici citesti revista presei, iar in paginile revistelor sau a ziarelor gasesti alte reclame. La servici daca intri pe internet vei gasi alte reclame sub forma de bannere. In drum spre casa te opresti la supermarket sa-ti faci cumparaturi si acolo te intampina alte reclame vizuale. Acasa emisiunea sau filmul preferat iti este intrerupt de alte reclame …

  • @Doru: Chiar și aici pe blog ai vreo câteva reclame … :))) 😛

  • Reclame Tv

    Da, dar astea de aici nu fac parte din categoria reclamelor agresiv-stresante. De fapt daca o sa puneti mouse-ul pe ele o sa vedeti ca au chiar un efect de relaxare.

  • Dragos

    Am trimis mesaj la 1850 cu codu de RingTone si mia dat un link care sa il accesez si nu merge.Faceti ceva in privinta asta ca multi au trmis si nu si-au luat Ringtone dorit pentru care au trimis mesaj si pe deasupra mai ia si credit.Bine noi nu murim pt o,5 euro centi dar voi va inbogatiti pe spatele nostru.

Leave a Reply