Despre reclame si publicitate pe internet

Suntem înconjuraţi de o cantitate imensă de publicitate (stradala, tv, in ziare si reviste), atât de multă încât, în multe cazuri devine orice, numai vizibilă nu. Publicitatea imbraca multe forme: de la mesajul simplu ce proclamează avantajele sau aspectele unice ale unui produs, până la poveşti complexe ce întăresc imaginea de marcă a unui produs ce s-a impus deja pe piaţă.

Prin intermediul publicitatii, brandurile incearca sa transmita ceva despre un produs sau serviciu. Publicitatea există pentru un simplu scop: pentru a creşte numărul vânzărilor produsului căruia i se face reclamă, printr-un program de marketing bine pus la punct.

Agentiile de publicitate din Romania vad internetul drept domeniul cu cea mai spectaculoasa evolutie dintre toate domeniile media. In ultimii ani, companiile au inceput sa inteleaga ca, fara publicitate este foarte greu sa rezisti pe piata si, prin urmare, au inceput sa aloce sume din ce in ce mai mari si pentru publicitatea pe internet.

Scriam intr-un articol mai vechi ca si in Romania, desi e criza, tot mai multe branduri opteaza pentru publicitatea pe internet datorita avantajelor pe care aceasta le ofera. Cel mai important ar fi costul redus, comparativ cu publicitatea clasica prin reclame tv sau afisaj stradal.

Reclama pe bloguri/siteuri/forumuri cel mai des intalnita este de tip banner publicitar sau articol platit.

Privind imaginea de mai jos va puteti face o ideie despre cum arata unele bloguri din Romania si continutul lor. Jumatate din articole sunt posturi platite si stau si ma intreb uneori daca ei au folosit sau ar folosi vreodata acele produse sau servicii despre care scriu.

Bannerul publicitar

In cazul publicitatii prin bannere situatia sta in felul urmator: O firma inchiriaza spatiu publicitar pentru afisarea unui banner, prin intermediul unei Agentii de Publicitate sau direct de la proprietarul siteului, pentru o anumita perioada de timp, contra unei sume de bani. Evident ca varianta a doua este mai avantajoasa pentru ambele parti, dar trebuie sa manance si agentia o paine.
Daca vorbim despre un magazin online singurul motiv pentru care acesta va inchiria un spatiu de reclama este acela de a-si creste vanzarile. In cazul brandurilor care nu vand nimic pe internet situatia se schimba, singurul lucru urmarit fiind promovarea imaginii si mentinerea firmei in atentia publicului.

Advertorialul (articolul platit)

Daca vorbim de publicitate prin articole platite, lucrurile au luat o intorsatura ciudata in ultimii ani. Din dorinta de a face bani pe internet, o mare parte din administratorii de site-uri, contra unei sume de bani sau a unor produse, scriu articole care pun intr-o lumina favorabila un brand, produs sau serviciu oferit de acestia. In urma cu cativa ani astfel de articole se scriau gratuit si reflectau multumirea sau nemultumire consumatorului in urma folosirii acelui produs.

In timp lucrurile s-au schimbat iar numarul articolelor scrise pe bloguri, fara a primi nimic in schimb tinde spre zero. Nimeni nu mai recomanda nimic gratuit, toata lumea vrea bani.

Nu esti pe internet, nu existi

In 2011 reclama pe internet este esentiala pentru un brand, pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile. Reclama contribuie la atragerea unor noi clienti dar si la pastrarea celor actuali. Vestea buna este ca multe companii au inteles acest lucru si vor continua sa-si faca reclama pe internet pentru a sublinia avantajele pe care produsele lor le ofera clientilor.

2 comments to Despre reclame si publicitate pe internet

 • mere laal

  -Cred ca voi cere deconectarea definitiva a retelei de internet rcs & rds la postul meu ,deoarece,in loc sa vizionez un program anume,pe internet,intalnesc tot felul de reclame pe care nu le-am solicitat!
  -Eu nu platesc pentru reclame,ci,pentru vizionarea diverselor videoclipuri,filme..,auditia diverselor fisiere audio!
  -In cazul in care nu se vor lua masuri impotriva reclamelor care se autoafiseaza abuziv,voi cere rezilierea contractului cu firma de cablu,si pe langa mine,inca multi altii vor face acelasi lucru!

 • avemblog.net

  Despre reclame si publicitate pe internet | Reclame TV…

  Scriam intr-un articol mai vechi ca si in Romania, desi e criza, tot mai multe branduri opteaza pentru publicitatea pe internet. Privind imaginea de mai jos va puteti face o ideie despre cum arata unele bloguri din Romania si continutul lor. Jumatate d…

Leave a Reply