Fainosag-ul din pate Ardealul

Cand am cumparat prima data adevaratii covrigi de Buzau de la Boromir am facut-o pentru ca mi-a placut reclama. Si de ce sa nu recunosc, din curiozitate, sa vad daca contin doar faina, apa si sare, asa cum se lauda ei in spotul tv. Buni covrigi, sanatosi si satiosi. Si chiar asta scrie la ingrediente: faina, apa, sare … si drojdie.

Pus-ai fainosag? Pus!

Ma uit la televizor si de cateva zile ma streseaza o reclama la pate Ardealul. Aia cu fainosag. Nu mai pot cu atata fainosag. Pana la urma am aflat ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.

Pofticios ca o femeie insarcinata, ma duc la magazin sa-mi cumpar si eu unul, sa ma gadile si pe mine la limbuta si in bolta palatina. Ajung la raft, nu gasesc. De fapt pate Ardealul era, oho, tone de pate, dar nu din ala cu fainosag. Intreb responsabilul de raion si imi zice ca tot ce au de la pate Ardealul este expus pe raft. Ma uit din nou, citesc atent etichetele. Fainosag nicaieri.

Acum intreb si eu ca un biet consumator de publicitate si de alimente nesanatoase „pentru de dimineata”: de ce se baga atatia bani in promovarea unui produs daca el nu exista in magazine?

Daca tot m-am dus fixat pe pate am luat pana la urma un pate Ardealul, ca pate de la Scandia Sibiu nu mai mananc de cand am vazut polifosfatii de pe eticheta.

Dezamagirea a fost crancena si dupa cum puteti observa in poza, mare diferenta intre cele doua pateuri nu este. Aceleasi E-uri, scrise in alta ordine.

Luna trecuta multa lumea s-a isterizat la aflarea vestii ca Nokia isi face bagajele si pleaca din Romania. Nimeni nu s-a gandit ca poate li s-a acrit si lor de la atatea bunatati din inima Ardealului, facute dupa retete traditionale, ca odinioara. Le-o fi cazut greu la ficat.

60 comments to Fainosag-ul din pate Ardealul

  • La fel au facut cei de la Bucegi cu pateul cu cascaval. Multa reclama degeaba… nici nu l-am vazut la culoare.

  • andreea

    Ori nu au ajuns cu distribuitia la acel magazin, nu s-a preocupat forta lor de vanzare sau distribuitorii, sau poate magazinul respectiv nu este in targetul lor, sau nu s-a listat inca produsul acolo.

    • Maier Marcus

      Coana ce-i aia targed ca io mi-s din Ardeal…api nici de targed no- auzit da nici de fainosagu aiesta no dara api drajii mei ori vorovitzi voi romanesti ori io nu intzaleg ,vno videtzi voi drajilor di ce vreu ungurii ardealu… sa-l aibe de target pantru fainosag…

  • Ardeleanca

    Pateul Ardealul cu fain-osag are un gust deosebit. Poate nu a aparut inca la tine in Moldova, dar merita incercat. Daca apreciezi mancarea usor picanta sunt sigura ca o sa-ti placa gustul 🙂

    • petcu,lideru' de sindicat

      fain-osagu’ lui peste prajit. E plin de chimicale si E-uri, ca toate pate-urile din RSR.

      • petcu,lideru' de sindicat

        Uite bre fain osagul aici:
        http://www.aditivialimentari.org/tag/pate-ardealul/

        • Cristi

          fainoşag (reg. Ardeal) = derivat al lui fain [adj. (reg. Ardeal, Banat şi fam.) „care este de foarte bună calitate. ♦ Frumos, minunat.” – din germ. fein.] cu sufixul maghiar -ság/ ség[1] cu sens „substantival sau adjectival abstract”, precedat de o vocală eufonică – /o/. Deci: fain-[o]-şag. Semnificaţia inerentă, pe baza structurii, ar putea fi explicitată astfel: „frumuseţe, mândreţe, splendoare”. Semnificaţia contextuală (cf. „Pus-ai fainoşag?” – într-o reclamă la un sortiment de pateu) are o conotaţie concretă şi ar putea fi formulată astfel: „[lucru], ingredient care atrage; dă frumuseţe, „face cu ochiul” etc.” (Această definire reprezintă ipoteza Ovidiu Drăghici)

          Asta ca sa nu muriti toti incuiati de ceea ce insemna fainosag

    • Sile

      Presupun ca stie toata lumea reclama de la Pate Ardealul, aia cu “Ai pus ficat, slanina, da’ ai pus si fainosag?”, nu? Ei bine, am gasit reteta de fainosag si, daca vreti sa faceti pate exact ca ala, cititi in continuare.

      Deci, pe langa ficat si slanina, mai puneti urmatoarele:
      – apa
      – ulei vegetal de floarea soarelui
      – proteina vegetala din soia
      – amidon din cartof
      – zaharuri (zahar, dextroza)
      – condimente si extracte din condimente (piper, ghimbir, nucsoara)
      – sare
      – legume (ceapa 0.8%, rosii pudra)
      – potentiator de aroma (glutamat monosodic)
      – antioxidanti (ascorbat de sodiu, vitamina C)
      – colorant (carmin)
      – maltodextrina
      emulgatori (esteri de mono si digliceride)
      – gelifiant (caragenan)
      – aroma
      – conservant (nitrit de sodiu)

      Da, asta-i reteta de fainosag. Asa ca nu va mai mirati ca nu va iese reteta de pate facut acasa, da?

      Oricum, eu ma mir c-au divulgat secretul fainosagului chiar pe eticheta de pe cutie …

  • Frumoas final de post! 🙂 Liked it!
    In Bucuresti se gaseste, probabil distributia. Who Knows … btw … who cares?!

  • Reclame Tv

    Dupa cum bine stiti, in satul Piatra Neamt nu prea s-au inghesuit hipermarket-urile. Singura locatie mai de Doamne ajuta este Kaufland. Ei bine in Kaufland nu am gasit. Dar cand apare promit sa iau si eu unul, „pentru de dimineata” 🙂

  • O sa caut si eu pateul sa vad despre ce e vorba.

  • Da sigur. Ca economia la Nokia, a depins de E-uri. O alta conspiratie a? Maine aflam ca de fapt apocalipsa va veni din cauza E-urilor. Nu avem ce face. Sa ne bucuram ca macar le trece frumos pe eticheta nu ca mai demult. Oricum sunt sigur ca nu este trecut tot ce contine asa ca no stres. Vor fi vremuri si mai grele.

  • mie imi plac bucegi si ardealul, au cel mai bun gust… dar mananc conserve din an in pasti, „deci mai sexy cu pateul” cum zice un cunoscut de-al meu.

  • Nu ma omor cu pateurile, iar cand incerc unul, e dintr-ala vegetal, fara a tine cont de firma, caci sunt chimicale la greu, in toate.

  • Ce simpatic povestesti… eu nu am vazut reclama cu fainosag si nici nu ma dau in vant dupa pate, dar cand povesteai asa cu cu pofta parca as fi vrut sa-l incerci. Se pare ca faci suprareclama la pate fara sa vrei :)) Dupa ce citeste lumea articolul tau o sa apara si pe rafturi.
    PS: Sa citeasca decat prima parte, aia fara E-uri multi in alta ordine.

  • mariusrares

    La noi in valea jiului a aparut pateul cu FAINOSAG este un pateu de iti vine sa il ungi pe paine 🙂 No tulai doamne asa da pateu !

  • Marcel

    F tare postul, ai un talent nativ de a povesti :)))) Fainosag rulzzz!!! :))))

  • florin

    Dar de fapt, ce e ala FAINOSAG???

    • Reclame Tv

      Definitia completa a dat-o @Cristi putin mai sus.
      Din reclama reiese ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.

  • ana

    FAINOSAG….dar nu vi se pare suspect ca se dau DOAR RECLAME GHE LA CLUJ?

  • danielu67

    Toate bune si frumoase cu reclamele… ca si cu inscriptionarile de pe etichete, de fapt. Una se prezinta… si alta gasesti. deh, surprize, surprize. Daca au pus ingredientul asta minune, „de infrumusetare”, au indepartat din compozitie firele de par porcin, cioburile de oase si resturile de zgarciuri? Ca o data am incercat Ardealul… si, bleahhh! La fel si cu Bucegi.

  • dan

    reclama e frumoasa, dar tu cred ca esti MITIC, de aceea te streseaza.

  • Dan

    faionosag… nu se refera la culoarea metalului din care este facuta cutia???

    asta ca sa va bag in ceata si mai tare!!!

    • Reclame Tv

      Exista culoarea fainosag?
      Oricum, eu din ultima lor reclama am inteles ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.

  • gabriela

    „pus-ai fainosag? pus! ‘ 😉

  • nic

    Ce va stresati asa domnilor?
    Deci reclama s-a facut in jud. Sibiu si fainosagul este o combinatie de ierburi aromate si condimente ardelenesti, va spun sigur caci tata este unul dinte cei 2 mustaciosi din reclama. bafta

  • Dan

    este clar …nimeni nu cunoaste acest regionalism…fainosag se numeste cutitul cu care se intinde pateul pe paine!

    si curiozitatea sa fie si mai mare , sa vedem care stie ce fel de cutite folosesc ardelenii !!!

    astept raspunsuri !!!

  • Reclame Tv

    brisca?

    • Dan

      depinde , cred ca fainosag se refera la un anumit fel de brisca !!!
      care este acel model ? cu maner de plastic , de lemn , de silcon, de ebonita…
      deci sunt foarte incurcate aceste aspecte , deasemeni si felul de a manca cu brisca al unui aredelean difera de al altuia….

      probleme cu cel fainosag….

  • alesia

    din ce ingrediente este facut fainosagul?

  • caine

    e-uri cancer malaxtroza
    bicarbonat de sodiu e450 e324 e452 agent de afanare e330 colarant artificial

  • ” Fainosagul este amestecul ardelenesc de piper, ghimbir si nucsoara. ” Sursa: http://www.ce-este-fainosagul-domnule.ro

  • WhoCares

    „Fii linistit, orice cutie de Ardealul are fainosag chiar daca nu scrie pe eticheta. Pofta buna si zi faina tuturor!” :))

    Nu stiam ca ghimbirul e un condiment din Ardeal :))

  • Dan

    de regula ….ardeleanu cugeta mult…si pentru a rezolva orice problema , gaseste raspunsul in tinutul lui de bastina….daca si ghimbirul creste pe dealurile ce inconjoara Sibiul….ce sa mai spunem de canabis , care creste pe marginea aleilor de prin centrul orasului….

    haideti oameni buni ca deja a trecut euforia „fainosagului”…de la reclamele in tembeziliuni…
    sau ca sa fie mai simplu …se gaseste un ardelean care poate da definitia acestui „regionalism” ?….cred ca nu…

    • Vlad Dracul

      Dupa cum ziceam, gaselnita este compusa din ardelenescul „fain” (frumos) si ungurescul „sag” (care tine de). Traducerea ar fi „frumusete”. Tinand cont ca e vorba de gust, se poate merge mai departe, traducand prin „bunatate”. E cam fortata, intr-adevar si e din categoria gaselnitelor de genul „cafea cu alintaroma”.

  • 0man0

    bai … fain-osag … interesant. Nu-mi parea asa dar sunt ca si tine … ma intereseaza tot ce vad la TV. Iau si eu unul cu acest fainosag, mi-e pofta.
    Reclamele sunt si bune sunt si rele; dar produsul asta … hai ca-ti zic eu cand iau faionsag!

  • 0man0

    bai
    „caine” da tu citesti numa eurile nu si restul,,

  • Alin Stanciu

    faina treaba…!!!!
    dincolo de stilul PLACUT de a povesti , „marfa” , arareori se potriveste cu „ambalajul”…
    valabil si la Cluj,si Piatra-Neamt sau Timisoara…
    daca tu te-ai dus sa cumperi pateu , doar manat de curiozitatea e a adescoperii FAINOSAGUL , inseamna ca reclama si-a atins scopul…!!! 🙂
    …………………….
    astept cu interes cate ceva despre reclamele la bere
    – unele sunt absolut „ciudate”…
    la fel si berea, pe care o prezinta !! :):)

  • MITIC

    De mult ma gadila la limbutza si la bolta palatina sa le dau replica astora care ne plictisesc cu apelativul de MITIC. Da, domnilor (adevarul ca numai de la domni il auzim, damele lor sunt mai cu capul pe umar), suntem mitici, din TERRA MITICA, ba as spune si mitologici, caci rezultatele analizelor genetice recente ne dau ca atare. Voi cum v-ati caracteriza? Apropos, lupul ala cu coada de sarpe e de la voi sau de la mitici?

  • Vlad Dracul

    „Fainosag” e o gaselnita de genul „Alintaroma”, un termen inventat special pentru reclama. Combina „fain” cu terminatia ungureasca „sag”, ca sa ardelenizeze temeinic termenul. Nu-ti trebuie prea multa minte ca sa te prinzi de asta.

  • Banateanul

    cred ca e o combinatie intre „fainul” romanesc si „finomsag” = finete (maghiara)

  • petcu,lideru' de sindicat

    „Cand am cumparat prima data adevaratii covrigi de Buzau de la Boromir am facut-o pentru ca mi-a placut reclama. Si de ce sa nu recunosc, din curiozitate, sa vad daca contin doar faina, apa si sare, asa cum se lauda ei in spotul tv. Buni covrigi, sanatosi si satiosi. Si chiar asta scrie la ingrediente: faina, apa, sare … si drojdie.”

    Si grasimile hidrogenate nu le-ai vazut scrise pe ambalaj ??????????
    Nu e nimic ecologic;toate alimentele sant pline de E-uri si chimicale…. 🙁

    • Constantin

      M-am uitat cu atentie la ingrediente dar nu am vazut nicaieri grasimi hidrogenate.

  • Cristina

    Taaare proasta reclama… Eu oricum nu mananc NIMIC din carne din comert, asa ca, in afara de disconfortul provocat de nivelul suburban al reclamei, alte probleme nu voi avea…

  • Corina

    M-am nascut si traiesc de aproape 50 ani in Ardeal si pana acum nu am auzit de fainosagul asta……..

  • Pierre

    In 2012 mai pune lumea botul la ingrediente/retete traditionale in produse de 1-2-3 RONi?

  • Claudiu

    Pe mine ma enerveaza deoarece fainosag NU este cuvant romanesc, ci unguresc. Doar cuvantul fain este romanesc. Acum incerc pateul Mandy cu un pret mai mare cu 1 leu fata de Ardeal si cu 40 de bani fata de Bucegi.

  • Cel puțin a avut efect reclama.

  • orkla

    Trebuie sa considerati un lucru:
    Multe companii multinationale au cumparat branduri romanesti si incearca sa dezvolte cifere de afaceri pe baza lor.In cazul de fata vorbim de compania Orkla Foods care a cumparat brand-ul Ardealul dar mai are si altele, cercetati. Pentru acestia nu conteaza ce contine produsul atata timp cat sunt in legalitate. Restul este Marketing chiar daca ajung intr-un fel sau altul sa terfeleasca numele de brand care reprezinta o zona geografica si culturala deosebita. Probabil de aceea exista in prezent o lege la nivel U.E. care nu mai da voie sa se nasca branduri noi cu cu titluri de denumiri geografice.
    Ma inclin!

  • Constantin

    Sa fiu sincer n-am inteles nimic.
    Deci vii pe blog, te semnezi ORKLA, imi spui o poveste frumoasa despre investitiile ORKLA Foods in Romania apoi spui ca „pentru acestia (Orkla) nu conteaza ce contine produsul atata timp cat sunt in legalitate si ca restul e marketing”.
    Dumneata cine esti de fapt?

  • Fainosag

    E buna reclama la Pate Ardealul facuta de o firma norvegiana! Banuiesc ca aia la Oslo au fainosag

  • Fratilor, intelegeti ca la tot ce se face reclama, nu e bun sau e f. scump si nu se vinde. De obicei sunt porcarii gen reclama la teflon, margarina s. a. astia omoara lumea, ar terebui inchisi si ei si cei care ii lasa sa faca reclame la otravuri. NU MANCATI CONSERVE DE NICI UN FEL!!!! E BOALA CURATA!!!!

  • Fain O. Șag

    #Ioana, ai mare dreptate, „NU MANCATI CONSERVE DE NICI UN FEL!!!! E BOALA CURATA!!!!”
    Fainoșagul este ceva care dă gust mai bun decât fără el. Pe cutie printre groaza de aditivi există unul: „POTENȚIATOR DE GUST”. Ăsta cred că este fainoșagul la care se referă reclama.
    Mă întreb, de ce pun idioții din industria alimentară acest monoglutamat căci rolul lui nu estee de CONSERVANT ci de potențiator de gust. Efectul lui este însă D E V A S T A T O R !!!

    Este ca în reclama de la salamul FOX:
    Reclama pentru salamul FOX. Un copil alearga spre magazin sa cumpere salam FOX. ( ). pe drum uita ce trebuia sa cumpere dar … gustul ii aduce aminte. Citind prospectul salamului am gasit: ” Ingrediente: pulpă porc (55%); carne porc; apă; şorici; proteină vegetală din soia nemodificată genetic; sare; condimente şi arome naturale; lapte praf; stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfat de sodiu; antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, ascorbat de sodiu, lactat de potasiu; zaharuri: lactoză, dextroză; potenţiator de gust: glutamat monosodic; conservanţi: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, nitrat de potasiu; colorant natural: carmin. Membrana artificiala necomestibila.”

    Contine pe langa alti aditivi celebrul ”potenţiator de gust: glutamat monosodic;” iar la acest potentiator am gasit pe net scris:” Monoglutamatul de sodiu (E 621) este unul dintre cele mai periculoase E-uri care se găsesc în alimente de larg consum, acest aditiv acţionând ca o adevărată otravă la nivelul celulelor, degradând, în special, neuronii.”

    Concluzia: Copilul mancand acest salam cu E621, a inceput sa aiba probleme de memorare.

    Dacă vrei cu adevărat pate, ia niște ficat proaspăt de pui și netul e plin cu retete cum să-l faci. Măcar acesta e gustos, sănătos și nu are 80% șorici și alte porcării.

    Trebuie să deschidem ochii altfel ni-i închid alții definitiv

Leave a Reply