Cand am cumparat prima data adevaratii covrigi de Buzau de la Boromir am facut-o pentru ca mi-a placut reclama. Si de ce sa nu recunosc, din curiozitate, sa vad daca contin doar faina, apa si sare, asa cum se lauda ei in spotul tv. Buni covrigi, sanatosi si satiosi. Si chiar asta scrie la ingrediente: faina, apa, sare … si drojdie.
Pus-ai fainosag? Pus!
Ma uit la televizor si de cateva zile ma streseaza o reclama la pate Ardealul. Aia cu fainosag. Nu mai pot cu atata fainosag. Pana la urma am aflat ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.
Pofticios ca o femeie insarcinata, ma duc la magazin sa-mi cumpar si eu unul, sa ma gadile si pe mine la limbuta si in bolta palatina. Ajung la raft, nu gasesc. De fapt pate Ardealul era, oho, tone de pate, dar nu din ala cu fainosag. Intreb responsabilul de raion si imi zice ca tot ce au de la pate Ardealul este expus pe raft. Ma uit din nou, citesc atent etichetele. Fainosag nicaieri.
Acum intreb si eu ca un biet consumator de publicitate si de alimente nesanatoase „pentru de dimineata”: de ce se baga atatia bani in promovarea unui produs daca el nu exista in magazine?
Daca tot m-am dus fixat pe pate am luat pana la urma un pate Ardealul, ca pate de la Scandia Sibiu nu mai mananc de cand am vazut polifosfatii de pe eticheta.
Dezamagirea a fost crancena si dupa cum puteti observa in poza, mare diferenta intre cele doua pateuri nu este. Aceleasi E-uri, scrise in alta ordine.
Luna trecuta multa lumea s-a isterizat la aflarea vestii ca Nokia isi face bagajele si pleaca din Romania. Nimeni nu s-a gandit ca poate li s-a acrit si lor de la atatea bunatati din inima Ardealului, facute dupa retete traditionale, ca odinioara. Le-o fi cazut greu la ficat.
La fel au facut cei de la Bucegi cu pateul cu cascaval. Multa reclama degeaba… nici nu l-am vazut la culoare.
Ori nu au ajuns cu distribuitia la acel magazin, nu s-a preocupat forta lor de vanzare sau distribuitorii, sau poate magazinul respectiv nu este in targetul lor, sau nu s-a listat inca produsul acolo.
Coana ce-i aia targed ca io mi-s din Ardeal…api nici de targed no- auzit da nici de fainosagu aiesta no dara api drajii mei ori vorovitzi voi romanesti ori io nu intzaleg ,vno videtzi voi drajilor di ce vreu ungurii ardealu… sa-l aibe de target pantru fainosag…
Pateul Ardealul cu fain-osag are un gust deosebit. Poate nu a aparut inca la tine in Moldova, dar merita incercat. Daca apreciezi mancarea usor picanta sunt sigura ca o sa-ti placa gustul
fain-osagu’ lui peste prajit. E plin de chimicale si E-uri, ca toate pate-urile din RSR.
Uite bre fain osagul aici:
http://www.aditivialimentari.org/tag/pate-ardealul/
fainoşag (reg. Ardeal) = derivat al lui fain [adj. (reg. Ardeal, Banat şi fam.) „care este de foarte bună calitate. ♦ Frumos, minunat.” – din germ. fein.] cu sufixul maghiar -ság/ ség[1] cu sens „substantival sau adjectival abstract”, precedat de o vocală eufonică – /o/. Deci: fain-[o]-şag. Semnificaţia inerentă, pe baza structurii, ar putea fi explicitată astfel: „frumuseţe, mândreţe, splendoare”. Semnificaţia contextuală (cf. „Pus-ai fainoşag?” – într-o reclamă la un sortiment de pateu) are o conotaţie concretă şi ar putea fi formulată astfel: „[lucru], ingredient care atrage; dă frumuseţe, „face cu ochiul” etc.” (Această definire reprezintă ipoteza Ovidiu Drăghici)
Asta ca sa nu muriti toti incuiati de ceea ce insemna fainosag
Presupun ca stie toata lumea reclama de la Pate Ardealul, aia cu “Ai pus ficat, slanina, da’ ai pus si fainosag?”, nu? Ei bine, am gasit reteta de fainosag si, daca vreti sa faceti pate exact ca ala, cititi in continuare.
Deci, pe langa ficat si slanina, mai puneti urmatoarele:
- apa
- ulei vegetal de floarea soarelui
- proteina vegetala din soia
- amidon din cartof
- zaharuri (zahar, dextroza)
- condimente si extracte din condimente (piper, ghimbir, nucsoara)
- sare
- legume (ceapa 0.8%, rosii pudra)
- potentiator de aroma (glutamat monosodic)
- antioxidanti (ascorbat de sodiu, vitamina C)
- colorant (carmin)
- maltodextrina
emulgatori (esteri de mono si digliceride)
- gelifiant (caragenan)
- aroma
- conservant (nitrit de sodiu)
Da, asta-i reteta de fainosag. Asa ca nu va mai mirati ca nu va iese reteta de pate facut acasa, da?
Oricum, eu ma mir c-au divulgat secretul fainosagului chiar pe eticheta de pe cutie …
Frumoas final de post!
Liked it!
In Bucuresti se gaseste, probabil distributia. Who Knows … btw … who cares?!
Dupa cum bine stiti, in satul Piatra Neamt nu prea s-au inghesuit hipermarket-urile. Singura locatie mai de Doamne ajuta este Kaufland. Ei bine in Kaufland nu am gasit. Dar cand apare promit sa iau si eu unul, “pentru de dimineata”
O sa caut si eu pateul sa vad despre ce e vorba.
Da sigur. Ca economia la Nokia, a depins de E-uri. O alta conspiratie a? Maine aflam ca de fapt apocalipsa va veni din cauza E-urilor. Nu avem ce face. Sa ne bucuram ca macar le trece frumos pe eticheta nu ca mai demult. Oricum sunt sigur ca nu este trecut tot ce contine asa ca no stres. Vor fi vremuri si mai grele.
mie imi plac bucegi si ardealul, au cel mai bun gust… dar mananc conserve din an in pasti, “deci mai sexy cu pateul” cum zice un cunoscut de-al meu.
Nu ma omor cu pateurile, iar cand incerc unul, e dintr-ala vegetal, fara a tine cont de firma, caci sunt chimicale la greu, in toate.
Ce simpatic povestesti… eu nu am vazut reclama cu fainosag si nici nu ma dau in vant dupa pate, dar cand povesteai asa cu cu pofta parca as fi vrut sa-l incerci. Se pare ca faci suprareclama la pate fara sa vrei
) Dupa ce citeste lumea articolul tau o sa apara si pe rafturi.
PS: Sa citeasca decat prima parte, aia fara E-uri multi in alta ordine.
La noi in valea jiului a aparut pateul cu FAINOSAG este un pateu de iti vine sa il ungi pe paine
No tulai doamne asa da pateu !
Cititi ce scrie aici si nu mai laudati pateurile cancerigene din RSR.
http://pardaf.ro/2011/10/fainoshagul-din-pateul-infect-ardealul/
F tare postul, ai un talent nativ de a povesti
))) Fainosag rulzzz!!!
)))
Multumesc, o iau ca pe un compliment
Dar de fapt, ce e ala FAINOSAG???
Definitia completa a dat-o @Cristi putin mai sus.
Din reclama reiese ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.
FAINOSAG….dar nu vi se pare suspect ca se dau DOAR RECLAME GHE LA CLUJ?
Ai remarcat si tu? No, ce fain
Toate bune si frumoase cu reclamele… ca si cu inscriptionarile de pe etichete, de fapt. Una se prezinta… si alta gasesti. deh, surprize, surprize. Daca au pus ingredientul asta minune, “de infrumusetare”, au indepartat din compozitie firele de par porcin, cioburile de oase si resturile de zgarciuri? Ca o data am incercat Ardealul… si, bleahhh! La fel si cu Bucegi.
reclama e frumoasa, dar tu cred ca esti MITIC, de aceea te streseaza.
faionosag… nu se refera la culoarea metalului din care este facuta cutia???
asta ca sa va bag in ceata si mai tare!!!
Exista culoarea fainosag?
Oricum, eu din ultima lor reclama am inteles ca fainosag este de fapt un amestec de condimente, ierburi si mirodenii ardelenesti.
haha, iata ce am gasit
http://www.ce-este-fainosagul-domnule.ro/
“pus-ai fainosag? pus! ‘
Multumesc, am corectat
Ce va stresati asa domnilor?
Deci reclama s-a facut in jud. Sibiu si fainosagul este o combinatie de ierburi aromate si condimente ardelenesti, va spun sigur caci tata este unul dinte cei 2 mustaciosi din reclama. bafta
este clar …nimeni nu cunoaste acest regionalism…fainosag se numeste cutitul cu care se intinde pateul pe paine!
si curiozitatea sa fie si mai mare , sa vedem care stie ce fel de cutite folosesc ardelenii !!!
astept raspunsuri !!!
brisca?
depinde , cred ca fainosag se refera la un anumit fel de brisca !!!
care este acel model ? cu maner de plastic , de lemn , de silcon, de ebonita…
deci sunt foarte incurcate aceste aspecte , deasemeni si felul de a manca cu brisca al unui aredelean difera de al altuia….
probleme cu cel fainosag….
din ce ingrediente este facut fainosagul?
e-uri cancer malaxtroza
bicarbonat de sodiu e450 e324 e452 agent de afanare e330 colarant artificial