Acest articol este un guest post si este scris de Teodorescu Cosmin.
Probabil stiti toate reclamele despre care o sa vorbesc in continuare, toate au facut istorie si sunt foarte faimoase, iar unele sunt aproape legende. Aud zilnic pe cineva ca citeaza cel putin una din replicile care le-au adus celebritatea.
Il stiti pe Dorel, poate cel mai faimos personaj din reclamele de pe meleagurile noastre. Si-a inceput cariera in prima reclama la Unirea jucand rolul muncitorul roman, un tip de personaj pe care il vezi aproape zilnic pe strazile noastre insotit de colegi lui care stau in jurul lui si care il ajuta din cand in cand cu cate un sfat: “roootesti si dai cu ascutitul” bineinteles incurajandu-l cu vorbe cat mai blande: “Dorele, ne mai tii mult ma?“
Cel de-al doilea personaj imi este cel mai drag, pentru mine intruchipeaza tipicul comerciantului roman de dupa revolutie care vinde absolut orice, si este gata oricand, intr-un stil foarte romanesc sa se reprofileze dupa cum o cere piata. Este vinzatorul de piese auto care face totul pe incredere: “Garantie? Ce garantie domn’e, noi aici lucram pe incredere” iar cind a venit tehnologia peste el: “Vine unu’ la mine intr-o zi si imi zice: Vreau o piesa din aia cu holograma!” raspunsul lui este tot tipic romanesc “Holograma? Da’ un’ te crezi ba’ baiatule aici in razboiul stelelor?”
Depasita din toate punctele de vedere, afacerea lui cu piese auto contrafacute dispare si se reprofileaza: isi deschide un restaurant “d’asta chinezesc” cu “mancaruri traditionale: mici, pizza … de-astea“.
Cele mai faimoase campanii in publicitatea romaneasca au fost creatii ale lui Bogdan Naumovici, actual Creative Director la 23 Communication Ideas. Pe vremea cand era la Leo Burnet a facut o campanie de promovare pentru televizoarele Teletech in 2 episoade. In primul episod povestea unui ascultator de proximitate 🙂 intr-un mod foarte original filmul Star Wars, caracterizand personajele intr-un mod foarte personal, incepand cu “ala negru de repira greu” si pana la cele mai mici personaje “ciudata maimuta” si cu “robotelu ala mic, ala rotund la cap”
Campanile publicitare marca Naumovici au continuat cu “serialul” filmat in spitalul de nebuni in care personaj principal era un pacient care avea o obsesie cu halatul “Da’ halatu’, cat e halatu’?’” si care vedea in fata ochilor numai preturi mici “ scump, doamna…. scump! dincolo era mai ieftin“.
Mai nou, ca tot veni vorba de Altex, ei au revenit pe micile ecrane cu serialul “Viata la tara in 2010″. Serialul are 8 episoade (Aer de tara, Vacanta, Trai pe vatrai, Suporter adevarat, Spalat de rufe, Dovada, Apa de fantana, Animal Planet) si ne prezinta viata si activitatile de la tara transmise din mosi stramosi pina in zilele noastre. Mai ales ca viata la tara, dupa cum ne spune si personajul principal al serialului, actorul Radu Gabriel care este magistral in acest rol, traiul la tara este foarte convenabil: “nu cistigi da’ nici nu cheltui”
In plus alimentatia este bionaturala, sanatoasa si traditionala: “rosii, castraveti, aloe vera, jojoba, hamamelis, lapte si brinza de la Blacky ” Viata la tara te imbie si la cultura pentru ca personajul se simte foarte interesat de mai multe domenii ale culturii: “agricultura, horticultura, pomicultura, apicultura ” si poti sa observi animalele in “habitaclul lor natural ” Campania fiind lansata in timpul campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud, referirile la fotbal si micile intepaturi la adresa echipei Romaniei de fotbal nu puteau sa lipseasca si ni se explica ce inseamna sa fii supporter adevarat: “unde e echipa acolo sa fii si tu. De exemplu: anu’ asta ei stau la televizor, stau si eu la televizor!
Reclama Dacia este una din reclamele mele preferate.
Multumesc pentru articol Cosmin.
Dat naiba Dorel asta!!:))
Scump domne scump laptopul de la altex, dincolo era mai ieftin :))
LE stiu si le revad pe toate cu drag.
Personaje pur romanesti
Si cum zicea si gazda noastra intr-un articol „Candva reclamele se faceau altfel”
Ala micu imi place cel mai mult 🙂
Epice reclamele. Sunt misto si cele de la Cava d’Oro cu „niste tarani” 🙂