Retrospectiva anului 2010 in publicitate

Avertisment:

In cazul in care nu te-ai uitat in viata ta la reclame, nu urmaresti emisiunea Apropo Tv si ai nimerit din greseala pe acest blog, te sfatuiesc sa nu citesti ce scrie mai jos, ca nu vei intelege nimic.

Publicitatea tv

In ceea ce priveste publicitatea de pe tv, anul 2010 a fost sarac in reclame noi. Am avut parte de redifuzari ale unor reclame mai vechi, unele dintre ele foarte plictisitoare si fara mesaj. Toate reclamele noi care s-au facut in 2010 au avut o tenta ECO. Astfel am ajuns la concluzia ca suntem cea mai fericita tara de pe glob.

Stam foarte bine la preparate din carne, lactate, dulciuri, bauturi, produse de igiena personala si detergenti. Din reclamele ECO ale anului 2010 am aflat ca lactatele sunt facute „ca la tara”, vacutele noastre dau „cel mai bun lapte” iar branzeturile din „floarea laptelui” au gust „ca odinioara”. Toate bauturile sunt facute cu „apa de la munte”, iar preparatele din carne, dupa „retete   traditionale”. „Prajiturica prajiturelelor” se face tot la noi si este „numai lapte si miere”, iar faptul ca avem „cea mai fina ciocolata” se datoreaza „animatorilor de vacute”.

Tot de la reclame am inteles ca daca esti racit si-ti curge nasul, nu e bine sa bei ceai cu miere si lamaie. Mai bine „Incalzeste-te si uita de raceala” sau iei „o doza de ceva”.

Avem pasta de dinti „numarul 1 in lume”, tot la noi se face si samponul care „te scapa de matreata”, dar si detergentul care „scoate cele mai frecvente 99 de pete”. Toti copiii „vor sa faca treaba mare in baia lui Paul”, iar doamnele, cand merg la spectacole, neaparat trebuie sa aiba un balsam de rufe , din ala mare la 1 litru, in poseta.

Avem „cel mai mic pret din Romania” la electronice si electrocasnice,  si „cel mai mic pret de pe pamant” la apartamente.

Nici la servicii nu stam prost. Avem „cea mai tare retea” de telefonie mobila, „internet cu viteza luminii” RCA „super ieftin”, facem „banking” cu cine ne jupoaie mai putin si ne facem asigurari de viata la cei care ne ofera „vise si promisiuni”.

Publicitatea tv e buna, uite, luna asta am aflat de exemplu ca „5000 si cu 5000 fac impreuna 10.000”. Tot de la reclame poti invata cuvinte noi, cum ar fi: „combinatozaur” sau „ieseala”.

Asta-i tara in care traim!

Publicitatea pe internet

Zelist a fost si in 2010 etalonul de recrutare a blogurilor care au participat la campanii de promovare in online. In felul acesta a mai fost spulberat un mit care spunea ca, daca vrei sa ai reclama pe blog trebuie sa ai trafic mare. Gresit, trebuie sa fii activ in social media si sa ai influenta.

In ceea ce priveste publicitatea pe internet, anul 2010 a fost ceva mai generos. Tot mai multe branduri si-au facut simtita prezenta prin campanii de promovare in online, ceea ce , desigur este un lucru bun. Totodata am constatat ca bloggerii din A-list luati in calcul pentru campanii sunt de la an la an din ce in ce mai multi, ceea ce e un lucru imbucurator.

In 2010 Vodafone si BCR au fost brandurile care au avut o prezenta constanta in online prin campanii de promovare a produselor sau serviciilor. Interesant este faptul ca in Romania avem 3 retele de telefonie mobila si foarte multe banci, si cu toate astea, in online nu sunt prezente toate. Pacat, poate la anul.

Sfaturi pentru branduri

Spre deosebire de reclamele tv pe care le uraste aproape toata lumea, schimband canalul, reclamele pe internet sunt vizualizate de foarte multi oameni. Brandurile care au inteles acest aspect si care au privit mediul online ca pe o sursa inepuizabila de potentiali clienti au avut doar de castigat. Ceilalti inca prospecteaza, cocheteaza sau fac research.

Un sfat gratuit, daca intereseaza pe cineva:

Toti utilizatorii de internet mananca, toti beau apa, suc, unii alcool, toti folosesc produse de igiena personala, detin si folosesc aparatura electronica sau electrocasnica, folosesc telefoane mobile… Aproape toti utilizatorii de internet merg in excursii, au credite, sau conduc masini.

Pe internet este loc si de reclame la alimente, bauturi, cosmetice sau medicamente. Cand vor aparea si astfel de reclame in online?

1 comment to Retrospectiva anului 2010 in publicitate

  • avemblog.net

    Retrospectiva anului 2010 in publicitate | Reclame TV…

    Retrospectiva anului 2010 in publicitate tv si publicitate pe internet. In cazul in care nu te-ai uitat in viata ta la reclame, nu urmaresti emisiunea Apropo Tv si ai nimerit din greseala pe acest blog, te sfatuiesc sa nu citesti ce scrie mai jos, ca n…

Leave a Reply