Asa au pornit cei de la AQUA Carpatica in martie 2012. Au avut o idee frumoasa din care noi consumatorii am fi fost cei mai castigati. Au demarat o campanie CSR de informare a populatiei cu privire la nitratii din apele minerale si pericolele la care sunt expusi bebelusii si copiii mici atunci cand consuma o apa cu un continut prea mare de NO3, iar pe Legea Apei au inceput sa stranga semnaturi pentru a obliga toti imbuteliatorii de apa sa afiseze pe etichete continutul de nitrati.
Fac aici o paranteza pentru ca vreau sa clarific un lucru pe care unii l-au intels gresit. Prin modificarea legii apei AQUA Carpatica nu vrea sa scoata de pe piata anumite branduri pentru ca apele lor contin nitrati, mai mult sau mai putini. Nu, ei doresc transparenta, vor ca toate firmele sa afiseze pe etichete concentratia de nitrati si sa precizeze explicit care ape sunt recomandate bebelusilor, atata tot.
Spuneam ca au pornit singuri, iata ca intre timp lucrurile nu mai stau chiar asa pentru ca Bucovina, in semn de respect pentru consumatorii sai a decis sa se alature acestei campanii. Alaturi de AQUA Carpatica mai sunt si cateva sute de bloggeri care in ultimele luni au publicat articole sau care sustin printr-un banner aceasta campanie. Si nu in ultimul rand cele peste 65.000 de persoane care au semnat deja petitia de pe siteul de campanie Legea Apei.
Desi AQUA Carpatica a trimis in luna aprilie o scrisoare deschisa catre Patronatul Apelor Minerale (APEMIN) din care fac parte jucatori grei cum ar fi Borsec, Perla Harghitei, Tusnad … in care le cerea sprijin in aceasta campanie, APEMIN nu doar ca nu a raspuns invitatiei AQUA Carpatica, dar a orchestrat o campanie de dezinformare si denigrare pentru a bloca mesajul pe care incercau sa-l transmita catre consumatorii din Romania.
Dau doar cateva exemple:
De 2 ori „concurenta” s-a dus cu jalba-n protap la CNA cerand interzicerea spoturilor AQUA Carpatica pe motiv de publicitate inselatoare. Si tot de 2 ori, de data aceasta cu dovezi, argumente solide si probe de laborator cei de la AQUA Carpatica au avut castig de cauza.
In concluzie, CNA a emis Decizia 227, validand afirmatia ca AQUA Carpatica este “cea mai pura apa minerala carbogazoasa din lume”.
Un alt exemplu, sloganul „AQUA Carpatica cea mai pura apa minerala carbogazoasa din lume” inscriptionat pe etichete.
Sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila data de tribunalul din Suceava a dat castig de cauza AQUA Carpatica, anuland procesele verbale emise de ANPC ce aveau în vedere obiectia in ceea ce priveste mesajul de pe etichete: AQUA Carpatica cea mai pura apa minerala carbogazoasa din lume”.
Ieri cei de la AQUA Carpatica au dat un comunicat de presa pe care il puteti citi integral .
Analizand putin situatiile descrise mai sus nu pot sa nu-mi pun cateva intrebari:
De ce Borsec, Perla Harghitei, Tusnad, Zizin … nu sunt de acord cu trecerea nitratilor pe etichete? Ce au de ascuns? Care este concentratia de nitrati pe care o contin aceste ape si de ce nu o fac publica. Daca nu pe eticheta, macar pe site. De unde stiu eu consumatorul ca apa plata de la Borsec de exemplu este buna atunci cand prepar biberonul cu lapte pentru copilul meu? Mergem pe incredere?
Inchei articolul cu o mare rugaminte pe care o aderesez celor care vor sa schimbe ceva in tara asta. Celor care au copii mici si nu le este indiferent ce apa le dau acestora sa bea, celor care vor sa fie informati si tratati cu respect, celor care nu mai vor sa fie mintiti, manipulati. Votati Legea Apei.
Ma regasesc in fiecare cuvintel din ultimul paragraf
. Am aflat de aceasta campanie tot de pe blogul tau si inca de atunci am semnat petitia, chiar mai mult decat atat am si pus link pe pagina mea de facebook sa vada prietenii si sa semneze si ei. Nu stiu ce dureaza atat de mult cu semnaturile alea
Chiar nu exista in tara asta 100.000 de oameni responsabili?
Daca cele descrise de tine in articol sunt adevarate (si din comunicat asta reiese) atunci Borsec si ceilalti care se opun au o problema. Astept si de la ei un comunicat de presa in care sa spuna ca ei sunt impotriva legii apei si ca nu vor sa treaca pe etichete nitratii. Daca ar spune si motivul pentru care se opun acestei legi ar fi perfect.
Pana la comunicat poate iti citeste o piarista de la ei blogul si lasa aici un comment, sa explice pe intelesul nostru cum sta treaba.
Si eu am semnat petitia
Toate concentratiile substantelor care intra in compozitia apelor minerale depind de izvorul de unde este captata apa. Cei de la Aqua Carpatica si Bucovina au sansa ca nivelul de nitrati din apa folosita de ei sa fie mult mai scazut si doresc sa se foloseasca de acesta avantaj competitional. Initiativa referitoare la transparenta este buna. Dar de aici pana ai ii transforma intr-un fel de eroi, doar pentru ca au avut mai mult noroc decat ceilalti, e cale lunga.
Doua precizari: in articol nu este vorba de nici un avantaj competitional si nici nu am incercat sa martirizez pe cineva. Vorbeam de transparenta si de legea apei.
Exista oameni si oameni, unii aleg apa minerala dupa pret, altii pentru gust, unii au diferite afectiuni si le este prescrisa de medic, altii pentru ca sunt fideli unei anumite marci … O reclama tv sau o campanie de informare nu poate influenta sau schimba comportamentul de cumparare si cel mai bun exemplu pe care pot sa ti-l dau este la tigari. Ai impresia ca fumatorii care aud sau citesc zilnic pe pachet sloganul “Fumatul ucide” sau “Fumatul provoaca cancer” se lasa de fumat?
Revenind la articol, pentru mine cumparatorul este foarte importanta Legea Apei si am sa-ti dau un exemplu practic:
In Romania doar 3 branduri au trecut pe etichete concentratia de nitrati (AQUA Carpatica, Dorna si Bucovina). Poate nu intotdeauna gasesc de cumparat una din aceste ape, in schimb gasesc altele, Borsec, Perla Harghitei, Tusnad, Zizin … Am nevoie urgenta de o sticla de apa plata pentru a-i prepara biberonul cu lapte copilului meu si nu stiu daca apele mai sus mentionate sunt bune sau nu. Eticheta nu ma ajuta cu nimic asa ca imi pun intrebari: Au nitrati sau nu? Au pana in 10 mg/l NO3 sau au mai mult? Sunt recomandate bebelusilor sau nu? Cumpar cu ochii inchisi sau merg la alt magazin?
Sigur au de ascuns, si nu lucruri bune, bineinteles. Se pare ca isi fac anitreclama, se dau la o parte singuri.